minden, ami textilből van...

Ruházkodás a középpontban

Ruházkodás a középpontban

Magyar tervezők a munkaruha üzletben

2015. augusztus 18. - polopetiahazban

Vannak olyan szerencsések, akik munkaruhájuknak köszönhetően magyar tervező kreációiban feszítenek nap, mint nap.

Sokszor éri a hazai tervezőket az a vád, hogy ruháik árfekvése miatt azok mindennapos viselését sokan nem engedhetik meg maguknak. Ez persze nem mindig igaz: vannak ugyanis olyan szerencsések, akiknek munkaruha gyanánt kötelező magyar tervező kreációiban feszíteni nap, mint nap. Jöjjenek tehát a magyar divattervezők által készített formaruhák!

The Four - Maybelline

A Maybelline a MOME-vel közösen írt ki formaruhatervező-pályázatot. A nyertes férfi és női öltözékeket a MOME hallgatói, Gálvölgyi Anett, Kormos Anna Zsófi, Baranyi Ádám és Miovác Márton, azaz a The Four kreálta. A ruhák ezen a héten debütáltak, és Kiss Tibi az egyetem tanára és a Je Suis Belle tervezője mutatta be őket. A megvalósult öltözékekben Tibi méltatta azt az ötletességet, ahogyan a The Four négy tervezője a témához közelített. A fiatal tehetségek ugyanis megnézték a sminkesek munkáját, amiből néhány mozzanatot kiragadtak. Ilyen részlet volt az is, ahogyan a sminkesek az egyes színeket és textúrákat a kézfejükön tesztelik. Ezekből a csíkokból, foltokból percek alatt színes minta rajzolódik ki a bőrükön. Ebből inspirálódott a csapat, amikor az egyszerű és elegáns vonalvezetésű, fekete színű ruhákra festékfoltos mintákat álmodott.

Innoé - olimpiai formaruha 2012

Az egyik legfrissebb formaruha Csergő Noémi és Mohari Kinga, azaz az Innoé Design olimpiai kollekciója. A magyaros motívumokon alapuló ruhák hangos vitákat váltotta ki haza sajtóban. “A magyar olimpiai csapatnak tervezett kollekciónkban a nemzetközi divatirányzatokat és a hazai nemzeti hagyományok elemeit hangoltuk össze. Egy jellemző ruhadarabot, a parasztinget választottuk kiindulási pontnak. Ezt formáltuk át a 2012-es trendirányzatoknak megfelelően, alkalmazkodva az esemény színvonalához, és az olimpiai hagyományokhoz” - tudtuk meg a tervezőktől.

Use - Capsula Multibrand Store

A Use tervezési szemléletében érvényesül a közép-európai földrajzi és kulturális jellegzetességeiből adódó szemlélet. Éppen ezért is választotta az Andrássy úton található Capsula Multibrand Store őket formaruhájuk megtervezésére. A divatüzlet számára a hazai tervezőtrió férfi és női öltözéket egyaránt készített. Mindkét nem formaruhája fekete színű, elegáns és visszafogott szabású.

Kepp showroom - Vodafone Smart Store

A Vodafone új Smart Store nevű üzletük formaruháját egy pályázat során keresték meg. A több mindenre kiterjedő, átfogó művészeti pályázatokat a Printa segítségével írták ki. Az egyik feladat az eladók formaruhájának tervezése volt. A beérkezett pályázatok közül egy szakmai zsűri (Kiss Tibi a Je Suis Belle tervezője, Zanin Éva divatkritikus és László Kriszta a Marie Claire főszerkesztője) választotta ki a három legjobbat. Az első helyet a Kepp showroom tervezői vehették át, akik vidám, fiatalos mintákkal nyomott pólókat és extra kabátokat álmodtak az eladókra.

Je Suis Belle - Baldaszti’s

Még a Lánchíd utcai Bladaszti’s nyitásakor debütáltak a Je Suis Belle által tervezett formaruhák. Dévényi Dalma és Kiss Tibi nemcsak a pincérnőknek és pincéreknek, hanem a séfeknek is terveztek formaruhákat. A ruhákban visszaköszönnek a Je Suis Belle kollekcióiból olyan jól ismert elemek, mint a fémcsattal záródó öv vagy éppen a hímzett mintás textil. “Már olyan terveket adtunk be, amelyben karakteres Je Suis Belle fazonok és motívumok jelentek meg, korábbi női illetve férfi kollekciókból. Ez elvárás is volt a megrendelő részéről. A hímzés is a jellegzetes Je Suis Belle steppelésből ered” - tudtuk meg Kiss Tibitől. Ebben az esetben persze nem Je Suis Belle feliratot, hanem Baldaszti’s feliratot hímeztek az anyagokba. A cél karakteres, lendületes, friss és vagány munkaruha volt, pont annyi eleganciával, ami még nem kényelmetlen. “A fő szempontok, amire ügyelniük kellett a megfelelő anyagválasztás és a kényelem, és hogy a tervezett fazonok a különböző testalkatokon is jól érvényesüljenek” - kommentált a tervező.

Makány Márta - olimpiai formaruha 2008

A 2008-as olimpiai formaruhát Makány Márta jegyzi, akárcsak az idei, abban az évben ez is hangos vitákat váltott ki. A divattervező a munka során mindenképpen szakítani szeretett volna a magyar hagyományokból építkező formaruhákkal. “A motívumokban akartam megjeleníteni a magyarosságot, ráadásul olyan mintát szerettem volna, ami illeszkedik az adott év trendjeihez. Így jött a pipacs” - mondta az öltözékekkel kapcsolatban Makány Márta.

Nanushka - Hairclub

A 2005-ben alapított Hairclub fodrászatban nemcsak a szakmát művészien űző, különleges szakemberek várják a vendégeket, hanem az extra kiszolgáláshoz hozzátartoznak a designer köpenyek is. A ruhánk védelmében a vállunkra hajvágás és festés esetén minden fodrászatban terítenek kendőt, de a Hairclubban nem akármilyen kendőkkel burkolózhatunk. Ezeket a darabokat ugyanis a népszerű divattervező, Sándor Szandra, azaz Nanushka kreálta.

forrás: www.hg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ruhazkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr807715352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása